Wat het je vraagt

 

Een begeleidingstraject vraagt van je om naar jezelf te willen kijken (reflectie) en oprecht te willen leren en ontwikkelen. Je wilt meer vreugde en eigen regie over je leven en werk of meer plezier en resultaat in het werken als team. 

Je bent bereid om tot een echte ontmoeting te komen en, als veiligheid ervaren wordt, kwetsbaarheid te delen. Je wilt leren om meer op je intuïtie te vertrouwen en hoofd en hart te verbinden. 

Je bent niet al te bang voor verwarring, mistige tijden en moeras. Je weet dat dat nodig is om de weg naar een nieuw uitzicht te gaan.

Je bent benieuwd naar verschillende werkvormen die je helpen om inzicht te krijgen in je patronen en overtuigingen, in je kwaliteiten en hoe je je verhoudt tot anderen, een team, organisatie of bedrijf. Je wilt ook nadenken over de vraag waarom je er bent en hoe je verbonden bent met het grotere geheel dat `leven` heet. 

Je wilt nieuw gedrag uitproberen en je bent niet bang voor goede feedback.

Je bent bereid om te investeren, allereerst in jezelf, maar ook in tijd en geld, van jezelf of via je werkgever. 

 

Eerste gesprek

In een eerste ontmoeting bespreken wat je (voorlopige) doel is en of wij een goede match zijn. We ontdekken of ik de goede persoon ben die jou kan begeleiden naar je nieuwe uitzicht. 

 

Als het gaat om teambegeleiding is de eerste bespreking met het gehele team en eventueel met de opdrachtgever, manager of iemand uit de organisatie. In dit gesprek wordt het doel van de teambegeleiding bepaalt en de voorwaarden besproken. 

Contractering

Er worden vanaf het begin goede afspraken gemaakt over de plaats en tijd, frequentie en duur van het traject, reflectie en vergoeding. Deze worden schriftelijk vastgelegd. 

 

Er worden afspraken gemaakt over evaluatie en feedback op de coaching en supervisie.